Her yıl Ekim ayının ikinci Pazartesi günü başlayan ve yedi gün süren Ahilik haftası, Kutlama Komitesinin Kütahya Valisi Sayın Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaretiyle başladı.
İlimiz Ahilik haftası kutlama komitesinde Kütahya Ticaret Borsası olarak yer aldık,Borsamız Meclis Başkanı Ali BERBER ,Yönetim Kurulu Başkan Yrd.İbrahim DURMAZ Yönetim Kurulu Üyesi Zafer BİNTEPE Meclis üyeleri İsmail. ÇAVDAR ve Ünal KAHRAMAN, Borsa Genel Sekreter V. Yasemin YOL Borsamızı temsilen Ahilik haftası kutlamalarına katılmışlardır.Yön.Kur.Bşk Yrd İbrahim Durmaz ahilik kültürü hakkında Bedestende konuşma yapmıştır. 40 yılı aşkın zamandır ahilik kültürü ve ahlakı içerisinde mesleğine, genel ve yerel ekonomiye katkı yapmış üyelerimize plaket verilmiştir.
“Ahilik müessesesinin en güzel şekliyle uygulandığından emin olduğumuz bu tarihi yerden, Ahilik hakkında konuşmak ayrıca güzel. Her milletin ışık, ilham aldığı kaynakları ve kutupları vardır.
Moğolların yerinden yurdundan ettiği Oğuz boyları, kafileler halinde Anadolu’ya Göç ediyorlardı. Asya topraklarından Anadolu’ya gelen tasavvuf erbabı arasında Mevlana Celalettin-i Rumi, Fahrettin-i Irak-i, Necmeddin Daye, Hacı Bektaşi Veli gibi birçok büyük şahsiyetlerde bulunmaktaydı.
Bu dönemlerde, Türkistan’dan Suriye’ye kadar çok geniş bir bölgeden pek çok tarikat mensubunun akın akın Anadolu’ya geldiğin görüyoruz. Anadolu’ya göç eden Türkmen oymakları arasında saygın bir yeri olan ve Çoğu Ahmet Yesevi Tarikatına bağlı dervişler, Tasavvuf erleri de bulunuyordu.bunlar horasan erenleriydi. Bu erenlerden biri de 1207’de Kırşehir’e yerleşerek orada bir deri işleme atölyesi kuran AHİ EVRENDİR.
Bu erenlerin tefekkür tarihimizde misyonlarına baktığımızda gerçekleştirilen tablo şöyleydi;
Felsefi ve nazri planda İBNÜL ARABİ,
Sanat ve estetik alanında MEVLANA CELALEDDİN-İ RUMİ,
Teşkilatçılık ve aksiyonda HACI BEKTAŞ-I VELİ,
Şiir sahasında YUNUS EMRE,
Sosyal dayanışma ve üretimde de AHİ EVREN VELİ önderlik ediyordu.
Hepsinin de adeta koro halinde dile getirdikleri bir ideal vardı. “İnsanın sahip olduğu insanlık değerlerini yeniden kazanması, kamil insan, olgun insan olma yolunda çaba sarf etmesi, hem kendi hem de topluma yararlı insan olması, sevgi ve hoşgörü ideali tarafından toplanması.”
Türklerin Rönesans’ı olarak ta bilinen Ahilik, “Dini, mesleki bir teşkilattır.” Dini emirler prensip kabul edilmiş, dindar yaşamayı önermiştir.
Ahilik bireysel hayatta, sosyal ve iş hayatında genel ahlak ve ticari ahlak gibi iki önemli kural üzerine inşa edilmiştir. Ahilikte genel ahlakla ilgili kurallardan bazıları şöyledir; doğruluktan ayrılmamak, cömert olmak, alçak gönüllü olmak, iyi huylar geliştirmek, dindar olmak, utanma duygusuna sahip olmak, hile yapmamak, yalan söylememek, içki içmemek, zina yapmamak, kimseye kin ve düşmanlık beslememek, affedici olmak, nefisle mücadele etmek, bir sanat ve iş sahibi olmak, büyüklere ve küçüklere şefkat göstermek.
Ticaret ahlakıyla ilgili kurallarda temek kaynak yine İslam dini, onun kutsal kitabı Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hadisleridir.
Hileli ve çükür mal satmayacaksınız, müşteriden fazla para almayacaksın, bir başkasının malını taklit etmeyeceksin, noksan tartmayacaksın, bozuk terazi terazi kullanmayacaksın, sahte ve kalitesiz mal üretmeyeceksin.
Ahilik, cimriliği değil, cömertliği. Bencilliği değil, diğer gamlıyı tavsiye etmektedir. Daima iyilik, güzellik ve kaliteyi teşvik etmiştir. Misafiri sevmeyi, misafirperver olmayı istemiştir. Ahi geleneği mesleki boyutta iş ve sanat erbabını kapsarken, dini boyutu teşkilat mensuplarının ruh ve gönül duygularıyla sahip oldukları düşünce sistemini kapsar. İkisinin birleşmesiyle de mükemmellik ortaya çıkmaktadır. Çünkü prensip bellidir ve ayetle de tasdik edilmiştir. “Allah işini iyi yapanları sever.”
Ecdadımızın mirası ahilik müessesesinin, bizde ve dünyadaki yansımaları sadece maddesel anlamdadır. Ahilik TSE’dir, İSO’dur, HACCP’tir. Ahilik, esnaf odaları, birlikleri, marka patent enstitüsü, iş adamları dernekleri, TOBB’dur. Ahilik, çıraklık eğitim merkezleridir.
Bir nevi dünyaya örnek olmuş bu uygulamayı yaşatan bizlere ulaştıran ecdadımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Haftanız kutlu olsun.”
Borsamız üyelerinden 40 yılı aşkın ahilik kültürü ile hizmet veren, Demirdöğenler Et ve Et Ürünleri Ltd. Şti.’nin yetkilisi Yılmaz DEMİRDÖĞEN ve Leblebicilik sektöründe faaliyet gösteren Muhittin EROĞUL’a Meclis Başkanımız Ali BERBER plaketlerini takdim etti.