Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve konsey üyelerinin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler ’de yapıldı.
Ticaret Borsaları Yönetim Kurulu Başkanları ve ilgili sektör meclisi üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya TOBB Borsalar Konsey Üyesi ve Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin katıldı. Borsamız üyelerinin taleplerini Bakan Yumaklı’ya iletti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılık sektörlerinin önemli ve stratejik olduğunu söyledi. Tarım ve hayvancılığın asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, sektörü geliştirecek proje ve çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, lisanslı depoların kuruluş sürecini başlattıklarını belirterek, "Türkiye’de ilk depoları kurduk ve ardından Ticaret Borsalarımızın ve özel sektörün lisanslı depo yatırımlarına öncülük ettik. Böylelikle güvenli ve sıhhatli depolamanın yanında, üreticilerin finansmana erişimini kolaylaştırdık. Sanayicinin de ham maddeye daha rahat ulaşmasını sağladık. Ardından yine bir ilke imza attık. Tarım Bakanlığımızın destekleriyle ülkemizin ilk ve tek ürün ihtisas borsası olan TÜRİB’i faaliyete geçirdik. Böylelikle tarım ve hayvancılık ürünlerinde, emtia borsasını ülkemize kazandırdık." diye konuştu.
Sektöre ilişkin sahadan gelen görüş, öneri ve sıkıntıları ilgili yerlere ilettiklerini, çözüm yolları aradıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Özellikle yakıt, gübre, yem gibi girdi maliyetlerindeki yüksek artışların, sektörde sıkıntıya yol açtığını görüyoruz. Bu konularda tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle de verilen destekler, en az girdi maliyetlerindeki artış seviyesinde olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, Ticaret Borsalarının tarımsal ürün ticaretinin merkezi olduğunu belirterek, dünyadaki ilk emtia borsasının da 4. asırda Kütahya-Çavdarhisar’daki Aizanoi antik kentinde faaliyete geçtiğinin tespit edildiğini söyledi. Sektörlerin lider şirketlerin de sektör meclisleri bünyesinde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, kamu kurumlarıyla aynı masada buluşarak sorunlara çözüm arandığını aktardı.
Hisarcıklıoğlu, bütün dünyada ülkelerin öncelikli gündem maddelerinden biri olan "su" konusunun Türkiye'de de üst düzeyde ele alınmasına yönelik çok faydalı işlere imza atıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bakanlığımız ülke açısından önemli bir çalışma olan Su Verimliliği Yönetmeliği Taslağını haziran ayında görüşe açtı. Biz de odalarımızdan ve sektör meclislerimizden gelen görüşleri Bakanlığımıza iletmiştik. Su verimliliği hedeflerinin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için, damlama sulama, arıtma ve benzeri sistemlerinin kurulmasına yönelik yatırımlar, yüksek sabit sermaye yatırımı gerektiriyor. Bu yatırımların finansal olarak desteklenmesi adına, teşvik ve hibe destek programlarının da Bakanlık marifetiyle özel sektör kullanımına sunulması kritik öneme haizdir. Diğer bir kritik husus da su verimliliği uygulamalarını ve sunulan destek/teşvik mekanizmalarını tüm ülke genelinde anlatmaktır."
Bakanlıkla imzalanacak protokol kapsamında da "su verimliliği" alanındaki farkındalığı tüm Türkiye’ye yaymayı planladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Protokol ile Bakanlığımızla birlikte, oda/borsalarımız ve sektör meclislerimizle farkındalık artırıcı ve bilgilendirici çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Su verimliliği konu başlığını ve yapılabilecek çalışmaları kapsamlı şekilde ele alacağız. Bu önemli çalışmayı hayata geçiren Sayın Bakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da sektörün gelişmesi ve rekabet gücünün artmasının birçok etkene ve dinamiğe bağlı olduğunu belirtti.
Sektör temsilcilerinin 81 ilde büyük emekle ekip, biçip, işleyerek, markalaştırdığını dile getiren Yumaklı, Bakanlık olarak bu süreçte üreticilere ellerinden gelen desteği sağladıklarını, sektörün gelişmesi için tüm imkânları seferber ettiklerini söyledi. Yumaklı, çiftçilerin alın teri ve emeğiyle ülke tarımının her geçen gün daha da büyüdüğünü belirterek şöyle devam etti: "Tarım sektörüne stratejik olarak yaklaştık. Son 22 yılda tarım sektörüne aktarılan destek 1 trilyon 365 milyar lira. Bitkisel üretim miktarımızı yıllık 139 milyon tona çıkararak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık." Bütün ülkeler için gıda arz güvenliği konusunun milli güvenlik meselesi olduğunu ifade eden Yumaklı, ülkelerin kendi kaynaklarını gözeterek daha korumacı davrandığını söyledi.
Yumaklı, ülke kaynaklarını en verimli şekilde kullanmanın önemine işaret ederek, "Bu kapsamda bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünlerinde planlamayı hayata geçirdik. İşlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarımsal alanların kayıt altına alınması, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve tarım sayımıyla ilgili çalışmaların başlatılması, tarımda devrim niteliğinde uygulamalar oldu." dedi. IPARD desteklerinin verildiği il sayısını 42'den 81'e çıkardıklarını anımsatan Yumaklı, şöyle konuştu: "İstiyoruz ki üretilen ürünlerin katma değerli hale dönüşmesi çok daha hızlı olsun. IPARD I ve II programları çok başarılı şekilde gerçekleşti, IPARD III 'ün de çağrısına başladık. IPARD III'te birinci başvuru çağrı ilanı kapsamında gıda işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik değerlendirme sürecinin tamamlandığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu manada 39 proje, 635 milyon lira hibe desteği almaya hak kazandı. Projelerin yatırım süreci tamamlandığına ülke ekonomisine katkısının 1,3 milyar liraya ulaşacağını öngörüyoruz."
Bakan Yumaklı, kırmızı etle ilgili yeterlilik oranının yüzde 95 olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Kalan yüzde 5'lik kısmı yerli imkanlarla karşılayabilmek için ihtiyaç olan besilik dananın üretilmesi seferberliğini başlatıyoruz. Bu kapsamda Iğdır ve Ceylanpınar tarım işletmelerimizde damızlık etçi ırk sığır yetiştiriciliğini başlattık. Önümüzdeki ay Iğdır işletmemiz tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. Ceylanpınar işletmesinin ise Haziran 2025'e kadar tam kapasiteyle çalışmasını bekliyoruz. Bu iki işletmede ilk amacımız 70 bin başlık kapasiteye ulaşmak. Onun için damızlık hayvanlardan doğan dişileri damızlık kadromuza katacağız. Erkekleri de besiye alıp, kesim döneminde Et Süt Kurumunun regülasyon faaliyetinde değerlendireceğiz. Bu tür işletmelerin artmasını önemsiyoruz. Sizlerin de imkanlarınız ölçüsünde 100, 500 ya da 1000 başlık damızlık etçi ırk işletmesi kurdurmanız, ülkemiz açısından önemli. Bu tür işletmelerin TOBB üyesi müteşebbisler tarafından kurulması bizim için memnuniyet verici olur. Bu konuda Bakanlık olarak sadece elimizi değil, vücudumuzu bu işin altına koymuş durumdayız. Bu bağlamda gerekli destek çalışmalarının yapılması için ekibime de talimat verdim, onlar da takip edecek."
Açılış konuşmalarının ardından, Sanayide Su Verimliliği Çalışmaları İşbirliği Protokolü, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından imzalandı.